FAT WINDJACKS

Fat Windjacks

Fat Windjacks bestaat uit rappers Nosa (Zo Moeilijk), Tenshun (Kohfie Konnect), James (Fakkelbrigade) & producer Soulution.

Alle 3 de rappers hebben los van elkaar hun strepen al verdient binnen de Nederlandse hiphop scene. Soulution bracht deze elite groep samen in de studio na een pakketje beats verstuurd te hebben. In twee dagen tijd werden er 10 tracks opgenomen en werd het debuut album CULT een feit. Het album werd uitgebracht in eigen beheer via CULT-Recordings.

FAT WINDJACKS – CULT  (LP)  2019 Bandcamp | Spotify | I-Tunes | VINYL

CULT stond een aantal dagen op nummer 1 in de hiphop charts van I-Tunes en kwam op plek 34 binnen in de album top-100. CULT werd gezien als de bevestiging dat ‘rappen over beats’ nooit zal verdwijnen. Dat jaar werd Fat Windjacks uitgenodigd in de Red Bull Studio’s in Amsterdam door niemand minder dan Zwangere Guy. De chemie was ongekend en uit deze hookup ontstond de track ‘SPEKGLAD’ wat een samenwerking werd tussen Fat Windjacks en STIKSTOF. Het nummer SPEKGLAD staat op de albums BRUTAAL en BRUTAAL XXL van Zwangere Guy, uitgebracht via Top-Notch. Tevens verscheen er dat jaar een single release genaamd ‘HIJS’. Dit was een eerbetoon van Fat Windjacks aan het hiphop platform HiphopInJeSmoel die 20 jaar bestond. Het cadeau werd enthousiast ontvangen. Bij de release zat de instrumental geproduceerd door Soulution ook ingesloten. Mc’s vanuit het hele land sprongen op de track met freestyles. Mike Tibbert en Hairo verschenen op de officiële remix van de track HIJS samen met Tenshun.  Hiermee werd het verjaardagsfeestje van HIJS nog iets specialer.

In 2020 verschenen de singles Laserscope en Silhouette. Bij Laserscope zat ook de door Soulution geproduceerde instrumental en wederom verschenen er freestyles door gerespecteerde mc’s uit Nederland en België. Bij Silhouette besloot FWJ ook de acapella te release waardoor er tegen de 50 remixes verschenen van dit nummer!

05 – 05 – 2021 was de onverwachte release van het tweede FWJ album ‘HOMMAGE‘!

FAT WINDJACKS – HOMMAGE  (LP)  2021

Spotify | Bandcamp

Ook de tweede plaat genaamd HOMMAGE wist binnen een dag op de nummer 1 plaats te komen in de hiphop charts van I-Tunes. De single MEMORIES werd als snel opgepikt door HIJS, Puna.nl, 101Barz, Studio Brussel, NPO JAZZ&SOUL en verscheen in officiële Spotify afspeellijsten. Omdat de 4 vrienden van Fat Windjacks besloten het album als een SHOCKDROP te releasen gaven ze de luisteraars op bevrijdingsdag tijdens Corona een onverwachts cadeautje en waren de reacties bijzonder liefdevol. Dit album is een HOMMAGE is aan de cultuur van hiphop de shockdrop was een knipoog naar de sneakergame van o.a. Nike.  Er is ook een link tussen het nummer Mic Marvelous en een vriend van het viertal die een groot sneakerverzamelaar is. (Mike Marvelous op instagram).

Dit album telt 16 nummers en twee jaar na CULT, het album wat de weg baande voor een hele hoop meer toffe NL talige hiphop, wordt dit album gezien als de lat hoger leggen binnen de hiphop in de pure vorm. Geen concessies, geen blad voor de mond, open, eerlijk en fris.

Lees het interview over de release van HOMMAGE met HIJS hier.

Na het contact met Hairo ontstond de groep Rafting Goods. Fat Windjacks maakt hier onderdeel vanuit. Het grootste hiphop collectief dat Nederland tot nu toe gekend heeft.